Sadeltillpassning

Bra att veta!

 - Mittpunkten/djupaste delen på sadeln ska sammanfalla med djupaste delen på hästens rygg så gott det går så att ryttaren hamnar rätt. Om ryttaren rider barbacka hamnar ryttaren automatiskt där.

 

- Det finns flera olika typer av bommar till sadlar och vissa hästar föredrar en viss bom. Men man ska alltid tänka på att det är ryttaren som påverkar hästen och inte bara bommen.

 

- Vid sadeltvång kan det även vara bra att tänka på att ha en snäll, bred sadelgjord under magen på hästen om det är där hästen tycker det är obehagligt med tryck och även massera den magmuskeln innan man spänner gjorden så inte muskeln är spänd.

 

- Många hästar är tunnare på ena sidan av manken och ibland även ryggen. Ställ dig bakom hästen och jämför sidorna. Kanske åker du åt ena sidan när du rider, det kan bl a bero på att hästen är roterad i sin bröstrygg åt höger el vänster. Som ryttare är det då viktigt att ha kontroll på sin sits och på så sätt försöka hjälpa upp hästens lägre sida när man rider.

 

- Sadeln ska varken trycka vid sidorna av manken eller mitt under stigbygelkrampan mot hästen. En för trång sadel resulterar ofta till att hästen kortar steglängden fram och gärna kör upp huvudet för att kunna sänka sig framtill och komma undan obehaget och vill inte arbeta i form.

 

- Hästar som har gått med för trång sadel under längre kan bli formade vid manken av sadeln, eller vara spänd och öm vid manken. Då måste man passa in en sadel med en bomvidd vidare än vad hästen är för tillfället och lägga en pad emellan framtill så att hästen har chans att kunna bredda sig. Sedan kontrollerar man allteftersom hur hästen breddar sig och tar bort paden när den inte behövs längre.

 

- Sadeln får heller inte vara för vid så att sadeln trycker uppifrån mot manken.

 

- Sadeln ska ge både bogfrihet och ländfrihet.

 

- Om man sadlar för långt fram eller om sadeln åker fram under ridpasset så kan inte hästen genomföra hela frambensrörelsen med frambenen. Detta kan resultera i en förstorad muskel framför sadeln.

 

- Tänk på att sadla tre fingrar bakom bogbladet om hästen har en dressyrsadel, om det är en hoppsadel, sadla tre fingrar bakom bogbladet med hjälp av sadelspetsen framtill (där det sitter en knapp) och tänk dig en linje rakt ned från den. Modernare sadlar har oftast sittpunkten långt fram så sittpunkten ska sammanfalla med ryggens djupaste del vilket gör det möjligt att sadla rätt och få frihet även framtill för hästen.

 

- Om hästen har svängd rygg och rids med en rakare sadel så hamnar ryttaren i bakvikt och måste kämpa sig för att sitta rätt i sadeln. Ryttaren sitter då även på fel ställe på hästens rygg och hästen kan inte arbeta rätt. (Hästarna blir ofta spända i ländryggen av detta). En svängd rygg kan även bli rakare under ridning och det kan även skilja sig mellan gångarterna. Därför är det viktigt att prova olika sadlar för att se hur svängd sadel hästen behöver under ridning.

 

 

- Om sadeln släpper baktill kan det vara någon av följande orsaker; bomvidden är för vid fram eller hästen saknar muskler kring manken och sadeln tippar ned framtill. Ryttaren gungar sadeln och rider överdrivet med sin sits. Hästen arbetar för lågt framtill och kommer inte upp med frampartiet. Sadeln är för svängd för hästens rygg. I galoppen kan sadeln släppa mer baktill då hästen rundar ryggen mer, helt naturligt.

 

- Kontrollera kanalen på sadeln, minst tre fingrar ska man få in i kanalen, gärna fyra. Kanalen och bossorna måste stämma med hästens ryggform. En för smal kanal stasar hästens långa ryggmuskel och hästen kan inte röra ryggen under ryttaren. Detta kan resultera i låsningar längs ryggen och ryggmuskler som är hårda samt så får hästen svårare att gå på böjt spår då inte kanalen ger plats åt ryggen.

 

- Ryttare som rider i för liten sadel ger mer tryck baktill än om ryttaren rider i en sadel som ryttaren får plats i.

Sadelpaddar

- Använd inte sadelpad på en redan för trång sadel, den blir då ännu trängre.

 

- Det finns bra stötdämpande sadelpaddar idag som resulterar i en nöjdare häst som rör sig bättre.

 

- Fyllning fram i sadelpaddar eller sadelpad framtill är bra om hästen behöver bredda sig framtill.

 

- Vissa sadelpaddar kan även hjälpa sadeln att ligga mer stilla under ridning.

Sadeln ska passa ryttaren

- Det finns flera olika bäcken och därför är det viktigt att även ryttaren provrider sadeln och ev. tar ett avtryck på sina sittben. Måttet mellan sittbenen och framtill pubisbenet har betydelse för vilken typ av midja ryttaren ska ha på sin sadel. Vissa ryttare behöver bredare midja på sadeln och vissa smalare midja. Det är även viktigt att stigläderfästet sitter på rätt ställe på sadeln.

 

- Sadeln ska hjälpa ryttaren att hitta balans över hästens rörelsecentrum och göra det enkelt för ryttaren att rida energisnålt och inte t ex behöva kasta sig fram över hindren. Om stigläderfästet är långt fram så hamnar ryttaren lätt i stolsits och bäckenet blir bakåtroterat och då är det svårt att hitta bra balans över hästens rörelsecentrum när man står i lätt sits eller ska hoppa.

 

- Det är lika viktigt när man rider dressyr, har sadeln för bred eller för smal midja kan det medföra att ryttaren faller framåt och ev. svankar. Sadeln ska stabilisera ryttarens bäcken och därmed går även hästen friare i sina rörelser fram och bak. När bäckenet hamnar i rätt position blir hästen mycket känsligare för ryttarens sits.

 

 

 

Hästar förändras

Hästar förändras och ibland kan det gå fort, vanliga orsaker till att sadeln hamnar i obalans: Hästen blir sjuk, ändrar vikt, växer, skada, kompenserar för skada, eller börjar arbeta annorlunda. Ändrade förhållanden gör att hästar ändrar både vidd- och rygglinje. Endast stoppningen kan inte absorbera alla förändringar. Ofta märker man inte små förändringar när man ser hästen varje dag. Men om sadeln börjar klämma, tippa, luta eller rulla, så bör man göra en kontroll för att få grepp om både orsak och åtgärd.   

 

Hästen visar ofta om den inte är tillfreds både när du sadlar och rider. En enkel mindre skada, vrickning eller överbelastning kan leda till att hästen bär sig snett under en tid. Sadeln kan då börja klämma på en punkt, som blir öm. Ibland måste man byta sadel för att en häst skall kunna utvecklas optimalt , det kan innebära att hästen kommer att ändra sig både i bredd, och i rygglinjen. Manken kan bli längre och högre, och ryggen bredare och mer i våg med tiden.

 

En sadel som inte längre passar hästen kan resultera till att: 

 

- Hästen visar obehag när sadeln kommer fram 

- Tränger i med bakbenen eller springer iväg vid landningen när den hoppar.  

- Är stressad, het eller ovillig.  

- Är svår att rida fram till hand.  

- Den är svår att böja och rida på böjt spår eller sidvärtes. 

- Galoppen är forcerad och obekväm.   

- Om Ryttaren måste knipa med knäna, sitter och lutar sig eller spjärnar emot. Upplever obalans. 

 

Stoppningen påverkas av dig och av hur hästen bär sig. Om sadeln får mer belastning på en diagonal, så blir stoppningen tunnare där trycket är störst.  Om hästen är sned så blir stoppningen sned.  Om stoppningen är för tunn eller för hög, så påverkar det hur sadeln ligger. En för mjuk eller för hård stoppning likaså.

 

Prestation på sikt

Så kan du själv påverka din och hästens prestation på sikt:

 

Både hästar och ryttare är osymmetriska. Många ryttare har suttit på en sned häst länge och är själva roterade i sitt bäcken. Man kan se att armar och axlar inte är symmetriska när ryttaren sitter till häst. Eller att ena foten inte har samma vinkel eller tryck i stigbygeln. Som ryttare kan du också uppleva olika tryck under sittbenen eller att ditt ena knä kommer längre fram. 

Om du skall få ut mesta möjliga av din häst och din sadel, så bör du uppsöka någon som kan hjälpa dig med att blir rakare och mer jämnstark. Det finns en stor möjlighet att problem med den ena galoppen kan lösas av att ditt bäcken blir rakt.

 

Vara observant på om din häst ändrar sig och/eller hästen visar någon av ovanstående obehag vid sadling eller ridning och i såna fall se över sadelns passform. Samt se över stoppningen på sadeln då och då.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ingrid | Svar 30.04.2019 10.01

Vad kostar det att du kommer ut och kollar den sadel man har och om omstoppning behövs, gör du det också?

Ulrika 14.07.2019 11.10

En sadelprovning kostar 650 kr (reseersättning tillkommer), man provar då andra sadlar också. Tyvärr stoppar jag inte om sadlar.

Pelina | Svar 17.07.2014 18.57

Hej Vad tycker du om Wintec sadlarna? Känner du till Norton distans sadel som finns på horse me up, står att det är "one size" Vad motsvarar bom 31 i kopparjärn

Ulrika 19.07.2014 18.31

Hej! Vissa hästar gillar syntet, vissa inte, wintec är rakare sadlar. 31 brukar motsvara medium, 33 brukar vara vid, har tyvärr ingen erfarenhet av Norton.

CS | Svar 10.12.2013 18.58

Hittar ingen mailadress till dig. Vill kontakts dig ang sadelprovning.

Ulrika 11.12.2013 07.49

Min mail: haglund_ulrika@hotmail.com välkommen att höra av dig. Ska kolla över hemsidan så det blir lite lättare att hitta . Mvh Ulrika

elin | Svar 09.07.2013 18.51

Vad kostar det att du kommer och provar ut sadlar?

Ulrika 10.07.2013 16.59

Hej! Det kostar 500 kr för en sadelprovning och 20 kr per mil om jag åker ut på provning. Bara att du hör av dig om du är intresserad ! Mvh ulrika

Christine | Svar 17.05.2011 16.16

Hej Ulrika!
Hamnade på din hemsida av en ren slump. Har du lust att skicka tips o övn f galoppen? Mitt vbl har problem i höger varv; vänster funkar bra.

hanna | Svar 01.04.2011 23.13

hej , min häst e lite dålig på galoppen eftersom hon har gått på trav , funkar det ändå , och jag rider western , kan du nåt om det ? mvh hanna och ojsan .

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.02 | 12:49

Tyvärr såldes den i onsdags. Men har en i samma storlek och modell i italienskt läder, den är dock lite dyrare.

...
18.02 | 22:26

Finns ergo 16.5 kvar?

...
05.12 | 07:05

Hej! Maila mig haglund_ulrika@hotmail.com så kan jag skicka bild. Mvh Ulrika

...
03.12 | 20:32

Hej!
Är intresserad av ordo dressyrsadeln, är den kvar? vilken årsmodell är det? Kan man få någon bild?
MVH

...
Du gillar den här sidan