Sits, sadel och häst

Sits och hästens rörelsecentrum

Vid ridning är det tre viktiga komponenter som spelar roll:

* Ryttaren (oliksidigheter och gamla skador kan ställa till det)

* Hästen (som ofta är roterad i bröstryggen, 80 % till höger enligt studier, samt andra spänningar och ev. gamla skador som kan ställa till det för dem).

* Sadeln (det är viktigt att ryttaren hamnar rätt med sitt bäcken i sadeln och att stigbygelkramporna sitter på rätt ställe så att ryttaren hamnar i balans över hästens röreslecentrum och att sadeln passar hästen).

Många av de problem som vi tycker att hästen har när vi rider kan vara våra egna problem. Om hästen går på dubbla spår eller har jobbigt i ena varvet, så kan det t ex vara ryttarens svaga vänstersida, den stela bröstryggen, att ryttaren sitter otydligt på ett av sittbenen osv som ställer till det på hästen. Vi begär t ex att hästen ska gå runt på en volt och böja sig, trots att vi sitter på ytter sittben och hästen därmed inte böjer som den ska och då tar vi ännu mer i tyglarna och trycker med innerskänkel. Fast problemet egentligen är vår egen sits och balans och utan ryttare hade hästen hur lätt som helst spårat runt på volten, ja, de är fantastiskt snälla djur! Ridningen börjar inte framifrån i bettet, utan det är sitsen som påverkar hästen och med rätt sits så kommer ofta eftergift av sig själv.

Jag har studerat Science of Motion, uppbyggnad och balansering av häst samt utbildat mig mer inom sits och position på ryttaren. Det finns en hel del forskning inom dessa områden som gör allt mycket mer intressant och rätt. Som ryttare t ex är det viktigt att sitta över och i lod med hästens rörelsecentrum. Jag såg en bild på mig själv i somras och såg att min sits var felaktig, mitt bäcken var bakåtroterat och jag satt mer på baken. Denna felaktiga sits medför att via hästens bröst och ländrygg fortplantar sig ryttarens tyngd rakt ned i hästens bogar och framben. Jag har nu tagit hjälp av sjukgymnast Lena Gunnarsson för att få ordning på min kropp och sits. På bilden ser ni längs linjen hur jag sitter mer rätt efter träning.

Ni kan läsa mer på följande sidor:

http://www.equestrianfysio.se/ryttare/

http://practicalhorsemanmag.com/article/health-update-30700

Stabiliteten i ryttarens bäcken är en viktig del

Jag har läst Practial Applications of the Most Recent Discoveries on the Biomechanics of the Horse´s Vertebral Column av Jean Luc Cornille. Genom ett experiment med 7 sensorer på hästens rygg har det undersökts var hästen utsätts för den största mängden vertikala krafter. De kopplade sensorerna till ett dataprogram. Sensor 2,3 och 4 placerades framför, under och bakom sadeln. Både i skritt och trav visades största mängden av vertikal kraft just under dessa sensorer, både med och utan ryttare.

Vi kan då ställa oss frågan om vi som ryttare sitter på rätt ställe på hästens rygg? Ja, det gör vi och det är också ett ställe där vi som ryttare kan påverka och kontrollera mycket. Tyvärr är det också ett ställe där fel balans eller överdriven ridning framåt påverkar hästen negativt.

Undersökning har även gjorts på vad som händer om bäckenet tippas bakåt och sittbenen framåt, och de roterade övre delen av bäckenet bakåt och behöll sittbenen på sin rätta plats. Båda gångerna blev centret av rotation på ryggraden på ryttaren bakom den vertikala linjen av sittbenen, vilket medförde att hästen skickades med kraft från ryttaren bakifrån och framåt. (t ex kan man ibland se att ryttaren sitter mer på baken i sadeln istället för på "plattan"). Hästen skickas då framåt under ridning och blir ofta springigare och har svårt att hitta sin balans.

De tippade även övre delen av bäckenet framåt med sittbenen kvar och sen bäckenet framåt och sittbenen bakåt. Båda gångerna blev centret av rotation framåt och påverkan på hästen blev felaktig.

Efter resultatet av studien kan man förstå varför "drivande säte" och andra ridtekniker bakåt eller framåt med ryttarens vikt inte längre stämmer överens med vad vi idag vet om hästens mekanism i ryggraden.

Med denna kunskap så förstår vi även hur viktigt det är att midjan på sadeln stämmer så bra överens som möjligt med ryttarens bäcken, så att ryttaren på ett så avslappnat sätt som möjligt kan hitta sin neutrala position med sitt bäcken. Och därifrån kunna påverka hästen på bästa sätt genom en god sits. Och vi kan genom denna studie förstå hur viktig vår sits är för hästen för att hästen ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt. Samt att ha en sadel som ger hästen plats att utföra den vertikala rörelsen framför, under och bakom ryttaren.

Bilden är hämtad ur ovanstående bok och även fler bilder finns i den.

 

Balansering av häst

Forskning på hur ryggen, musklerna, leder och krafter samverkar har pågått sedan mitten på 1900-talet, men mycket av det vi fört vidare stämmer inte längre. Frambenen har visat sig ha större lyftkraft än vad man vetat om och den kunskapen har tvingat vetenskapen att omvärdera. Bakbenen har flera funktioner i landning och stödfas, de stabiliserar och bromsar för att ge framdelen tid att nyttja energin. Om hästen lyfter bakbenen för fort förloras en stor del av förmågan att stabilisera. Hästen faller då framåt och frambenen får överta det arbetet på bekostnad av sin förmåga att lyfta. Att ha en stabiliserande bakbroms ökar hästens rekylkraft och förmåga till samling. Rider man framåt ska det vara med ökad stabilisering, inte snabbare fötter, hästen ska inte hänga i bettet eller spänna sig och ta snabbare steg.

Rätt sits och rätt balansering av häst kan ni se på bilden.

Mer går att läsa på sidan: http://www.scienceofmotion.com/index.html

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.02 | 12:49

Tyvärr såldes den i onsdags. Men har en i samma storlek och modell i italienskt läder, den är dock lite dyrare.

...
18.02 | 22:26

Finns ergo 16.5 kvar?

...
05.12 | 07:05

Hej! Maila mig haglund_ulrika@hotmail.com så kan jag skicka bild. Mvh Ulrika

...
03.12 | 20:32

Hej!
Är intresserad av ordo dressyrsadeln, är den kvar? vilken årsmodell är det? Kan man få någon bild?
MVH

...
Du gillar den här sidan