Behandling

Laser

Vid behandling av hästar använder jag mig främst av mina händer för att känna muskler och eventuella avvikelser i muskulaturen, såsom spända muskler eller skadade muskler. De flesta hästar har någon form av muskelbristning på kroppen eller muskler i spänning. Dessa områden behöver hjälp för att bli mer elastiska. En nyare muskelbristning eller sträckning får man vara varsam med, då är laser ett bra hjälpmedel för att få fart på läkningen och som smärtstillande.

Laser ger bättre cirkulation och sätter igång och påskyndar läkningsprocessen. Det är väldigt effektivt vid sårläkning bland annat.

 

Djupvågsbehandling

Kring äldre muskelbristningar kan man ofta känna att området är spänt och behöver hjälp för att öka hästens rörlighet, detsamma gäller spända muskler. Då är djupvågsbehandling ett bra sätt att mjuka upp området samt att djupvåg behandlar hela hästens fascia/bindväv effektivt och skonsamt och förbättrar cirkulationen och ökar vätskeflödet. De flesta hästar gillar den behandlingen. Men med händerna kan man även hjälpa hästen mycket.

 Häst som njuter av djupvågsbehandling på bilden.

Uppställning och överlinje

När jag träffar en häst så tycker jag alltid det är intressant att se hur hästen ställer upp sig, står hästen kortare med ena sidan större delen av tiden som hästen får behandling? Då finns det antagligen en del kortare muskler på den sidan. Står hästen och vilar på ena bakbenet mer än det andra och under längre tid? Då kan t ex hamstringsmuskulaturen vara i kramp och det brukar även gå att hitta bristningar i det området som kan påverka hästen. Hur ser hästens rygglinje ut? Är den spänd? En del gånger kan ryggen antingen vara för rak eller för svängd på grund av spänningar. Har hästen någon form av karprygg som är spänd?

Muskelbristningar

Många hästar kan få en liten rörelsestörning framtill av t ex en bristning i bogområdet. Hästen har inte möjlighet att använda muskeln fullt ut. Ofta blir fler muskler spända kring det området då, hästen måste ta mer hjälp av muskulaturen runt det skadade området för att föra fram benet. Kring såna bristningar kan hästen kännas "svullen", när man mjukar upp det ökar hästens elasticitet i området. Bogområdet tycker jag är ett viktigt område för hästens rörelsemekanik. Ca 80 % av hästarna har någon form av muskelbristning i det området. 

Stretching och ledtester

Genom att försiktigt stretcha hästens ben i olika riktningar och jämföra sidorna kan man få fram en hel del var hästen är kortare i muskulaturen. Känns ena frambenet t ex mycket tyngre att lyfta? Kan hästen stretcha båda bakbenen lika långt bakåt?

Då hästen består till stor del av muskler är det en hel del arbete för en hästmassör att känna igenom. När en muskel inte fungerar hundraprocentigt kan hästen bli påverkad. Det är bara ett fåtal ställen jag tagit upp här som kan påverka hästen. En del muskelproblem kan ge rörelsestörningar, men är man osäker är det alltid i första hand en veterinär man bör vända sig till, speciellt vid hältor. Efter behandling av leder kan det alltid var bra med en behandling av hästens muskler också.

På bilden visar Lollo olika typer av ledtester under en kurs våren 2020.